Juoda ruginė duona
AUTORIUS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val
INGREDIENTAI:
5 litrai vanduo
100 gramų druska
10 kilogramų ruginiai miltai
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val
Vanduo pašildomas, suberiamą 1/3 miltų, supilamas šiltame vandenyje išleistas raugas ir, gerai išmaišius, tešlos paviršius pabarstomas miltais. Duonkubilis šiltai apdengiamas ir pastatomas šiltoje vietoje, kad įmaišas įrūgtų. Rūgdamas jis 2—3 kartus padidėja, todėl įmaišant jo turi būti ne daugiau kaip 1/3 duonkubilio. Pakankamai įrūgusi, maždaug po 14 val., tešla gerai išplakama ir, subėrus likusius miltus bei druską, labai gerai išminkoma. Tešlos paviršius sudrėkinamas vandeniu, šiltai uždengiamas ir laikoma šiltoje vietoje, kol pakyla.

Krosnis kuriama, kai duona pradeda kilti. Kepalai daromi ant stalo arba stačiai ant ližės, išklotos džiovintų kopūstų, klevo lapais, ajerais arba tik pabarsčius miltais. Kepalai būdavo daromi dideli — 6—10 kg. Dabar duona dažnai kepama skardinėse formose mažesniais kepalais. Dideli kepalai kepami 3—3,5 val. Iškepusi duona pažįstama iš skambesio. Jei kepalo apačia, pabarbenus pirštais, aiškiai skamba, duona iškepusi. Išimtų iš krosnies kepalų paviršius suvilgomas šaltu vandeniu, pridengiamas švaria drobule ir paliekama virtuvėje, kad atvėstų. Šiltų kepalų nepatariama iš karto nešti į šaltą patalpą, dėti vienas ant kito, maigyti — atšoka plutelė. Paskui kepalai laikomi tamsioje vėsioje kamaroje ant lentynų.
Prieš kepant, duoną galima pabarstyti kmynais, taip pat ir įmaišyti į tešlą.

Raugo gaminimas
Ruginei juodai duonai išpurenti vartojamas tik raugas - paskutinio kepimo duonos tešlos 0,5 — 1 kg didumo bandelė, kuri paliekama išplautame duonkubilyje ir laikoma sausoje šaltoje (ne žemesnėje kaip 0°C) vietoje iki kito kepimo. Per tą laiką bandelės paviršius apdžiūsta. Prieš vartojant plutelė pašalinama, minkštimas išleidžiamas drungname vandenyje ir supilamas į maišomą duonos tešlą.
Kai raugo nėra, prieš kepant duoną jo galima pasigaminti. Imama 0,5 kg ruginių miltų, 50 g mielių, 1—1,5 litro šilto vandens. Viskas sumaišoma ir laikoma šiltai, kad įrūgtų. Maždaug po paros jis jau tinka duonai užraugti. Pagamintame rauge yra ne tik mielių grybelių, bet ir pieno rūgšties bakterijų ir šių bakterijų pagamintos pieno rūgšties, kuri suteikia duonai malonų rūgštų skonį.
Raugas ne visada būna geras, be to, kiekvieno raugo skonis priklausomai nuo vyraujančių rauge bakterijų skiriasi. Todėl kiekvienos šeimininkės duonos rūgštis kitokia. Gaminant raugą, patariama įpilti nors 0,5 stiklinės gero rūgusio pieno.

Populiariausi receptai šią savaitę

Juoda ruginė duona

Komentarai: 36
Akcijos:
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
TAIP
NE
  • Paruošimo laikas:
Ingredientai:
Gaminimo eiga:

Vanduo pašildomas, suberiamą 1/3 miltų, supilamas šiltame vandenyje išleistas raugas ir, gerai išmaišius, tešlos paviršius pabarstomas miltais. Duonkubilis šiltai apdengiamas ir pastatomas šiltoje vietoje, kad įmaišas įrūgtų. Rūgdamas jis 2—3 kartus padidėja, todėl įmaišant jo turi būti ne daugiau kaip 1/3 duonkubilio. Pakankamai įrūgusi, maždaug po 14 val., tešla gerai išplakama ir, subėrus likusius miltus bei druską, labai gerai išminkoma. Tešlos paviršius sudrėkinamas vandeniu, šiltai uždengiamas ir laikoma šiltoje vietoje, kol pakyla.

Krosnis kuriama, kai duona pradeda kilti. Kepalai daromi ant stalo arba stačiai ant ližės, išklotos džiovintų kopūstų, klevo lapais, ajerais arba tik pabarsčius miltais. Kepalai būdavo daromi dideli — 6—10 kg. Dabar duona dažnai kepama skardinėse formose mažesniais kepalais. Dideli kepalai kepami 3—3,5 val. Iškepusi duona pažįstama iš skambesio. Jei kepalo apačia, pabarbenus pirštais, aiškiai skamba, duona iškepusi. Išimtų iš krosnies kepalų paviršius suvilgomas šaltu vandeniu, pridengiamas švaria drobule ir paliekama virtuvėje, kad atvėstų. Šiltų kepalų nepatariama iš karto nešti į šaltą patalpą, dėti vienas ant kito, maigyti — atšoka plutelė. Paskui kepalai laikomi tamsioje vėsioje kamaroje ant lentynų.
Prieš kepant, duoną galima pabarstyti kmynais, taip pat ir įmaišyti į tešlą.

Raugo gaminimas
Ruginei juodai duonai išpurenti vartojamas tik raugas - paskutinio kepimo duonos tešlos 0,5 — 1 kg didumo bandelė, kuri paliekama išplautame duonkubilyje ir laikoma sausoje šaltoje (ne žemesnėje kaip 0°C) vietoje iki kito kepimo. Per tą laiką bandelės paviršius apdžiūsta. Prieš vartojant plutelė pašalinama, minkštimas išleidžiamas drungname vandenyje ir supilamas į maišomą duonos tešlą.
Kai raugo nėra, prieš kepant duoną jo galima pasigaminti. Imama 0,5 kg ruginių miltų, 50 g mielių, 1—1,5 litro šilto vandens. Viskas sumaišoma ir laikoma šiltai, kad įrūgtų. Maždaug po paros jis jau tinka duonai užraugti. Pagamintame rauge yra ne tik mielių grybelių, bet ir pieno rūgšties bakterijų ir šių bakterijų pagamintos pieno rūgšties, kuri suteikia duonai malonų rūgštų skonį.
Raugas ne visada būna geras, be to, kiekvieno raugo skonis priklausomai nuo vyraujančių rauge bakterijų skiriasi. Todėl kiekvienos šeimininkės duonos rūgštis kitokia. Gaminant raugą, patariama įpilti nors 0,5 stiklinės gero rūgusio pieno.

Reklama:

Komentarai (36)


  • Sandra 2016-03-17 20:46

    Laibai Aciu


  • zita 2013-09-04 11:45

    Aciu uz toki saunu namines tikros kaimiskos duonos recepta.


  • Vytautas 2012-03-27 14:54

    Aš ruginę duoną kepu pagal senovinį receptą,pagal kuri kepė namo tėvai.Raugo gaminu iš karto apie 2 litrus,imu rupių ruginių miltų supilu į 2 litrų stiklainį,užpilu drungnu vandeniu,išmaišau medine mentele ir vonioje pakabinu prie gyvatuko.Laikau apie tris paras,o po to raugą supilu į dubenį ir įdedu ruginių miltų,išmaišau,palieku 12 ar daugiau valandų rūgti.Po to įdedu kmynų,druskos ir vėl ruginių miltų,minkau,pamirkydamas rankas į vandenį apie 20 minučių.Tešla neturi būti per minkšta.Išminkius padarau vidurį skylę ir palieku,kad iškiltų,turi ta skylė pasinaikinti,tada galima formuoti kepalą ir kepti.Ant skardos būtinai reikia pabarstyti ruginių miltų,nes priešingu atveju duona prikeps prie skardos.Kepu orkaitėje apie valandą.Pabrėžiu,miltai turi būti rupūs ruginiai.Labai skani gaunasi,tiesiog galima vieną valgyti.Pagal čia parašytus receptus,tokios neiškepsi.


  • bite 2012-01-11 22:24

    nesamones rasot. duonos raugas daromas be mieliu. Tik pora saukstu miltu ir silto vandens, kad butu kaip skystoka grietine. laikyt kelias dienas, galima kartais ideti po sauksteli miltu ruginiu, truputi dfar silto vandens. gi nioerkas is jusu nekeps duonos is 10 kg miltu, kur reiks labai daug raugo. dvejus metus jau kepu duon1, porai kepaliuku seimai issikepti uztenka keliu saukstu- kokiu 6.net nemi8nkau,o saukstu mediniu ismaisau. p[alaikau apie 6-8 val. ir kepu apie 50 min- 1 val 200-190 laipsniu t. :-)


  • Kristina 2010-12-31 12:15

    pagal senoves lietuviu tradicijas raugas gaminamas be jokiu mieliu:),ji reikia gaminti tik is silto vandens ir ruginiu miltu,ir rauginti apie tris paras vis pamaitinant.jei norite tikros lietuviskos duonos ja reikia kepti tik su naturaliu raugu,ir pamatysit,ka tai reiskia ir koks yra skirtumas :-)


  • Jurga 2010-11-12 17:02

    Brangūs kolegos duonos kepėjai,
    gal kas galit parašyti kokio tirštumo turi būti raugas prieš jam išrūgstant?
    Kaip turi atrodyti raugas ( skystas ar tirštas, su daug ar mažai oro burbuliukų, o gal jau jų neturi būti ) po išrūgimo.


  • decas 2010-08-28 14:09

    Hello Daniel,

    I am trying to make the bread already for several years, got some experiance but still is not what the original in Vilnius. even though in Vilnius you find many different backers that make quite different test. Well over there I had difficulties to find the one i liked, but i did.
    if you interested i can share so far my experiance.
    send me an sms with your email or skype id.
    my is +41 76 477 3661
    or skype voice only "ocean.life" that one is lawyas on even if i am not at home.
    the othe skype id "deczkoczasu" is also good for typing
    good luck
    decas


  • lina 2010-08-05 13:40

    raugas:puse stiklines rugusio pieno,0.5kg rug.miltu,1.5stiklines silto vandens,ant galo peilio sausu mieliu(tinka ir nedziovintos,nors galima ir be ju tada ilgiau rauginti teks.as tai imetu truputi).pastatomas siltai parai laiko.pirma karta kai kepiau is 2kg rug miltu isejo 2.5kg duonos.patarciau gaminti is kokiu 3kg rug.miltu ir deti 1kgkvietiniu.tada graziai iskils ir kepaliukas bus didesnis maziau plutos.tuomet reiketu 1kgrug miltu uzplikyti verdanciu vandeniu ir palikti atausti.supilti isrugusi rauga ir gerai imaisius visus gumuliukus pastatyti puse paros rugti vel.kai isrugs sudeti likusius rug. ir kvietinius miltus,minkant ziureti kad tesla butu nei per minsta nei per kieta jei per kieta galima ipilti vandens.as dar dedu oboliu koses priduoda skanu aromata.druskytes tai is akies ragauju tesla,ant tokio kiekio saukstas cukraus.viska suminkom ir uzdengta paliekam kilti.as tai uzsizymiu sone ir stebiu ar kyla ar ne,nes jeigu nekils tai ir neiskeps.po to suformavus kepala vel leisti pakilti.ir viskas apslakstyti vandeniu virsu,pabarstyti kmynais ir i krosni.peciuj didelius kepalus kepu apie 4-5val.nenusiminkit jeigu tobulai nesgaus,ne skepant kiekviena karta duona iseina vis kitokia.


  • dalia 2010-08-04 02:05

    Prasau parasykit kas pilna recepta,kaip pasidaryt ta rauga ir kiek jo reik det.Padekit :-(


  • dalia 2010-08-04 02:01

    Prasau pasakyt,kiek to raugo reik 1 normaliam kepalui,ir kaip ji pasidaryt,ar jeigu kas kepat su alum,kiek jo pilti,ir kiek laiko leist pakilt.Visuose receptuose raso paimt raugo ,o kaip ir is kur?parasykit kas pilna recepta , padekit,taip norisi lietuviskos duonytes. : ;-(


Daugiau receptų