Lietuvos bajorų virtuvė sugrįžta
Dėmesio! Konkursas jau baigėsi. Nugalėtojų sąrašą rasite čia
  • Lietuvos bajorų virtuvė sugrįžta

    Mielas skonio legendų žinove,

     

    Skaitant apie didingų Lietuvos bajorų virtuvę, prieš akis iškyla didelis, valgiais nukrautas stalas: ant žarijų kepta mėsa, kvapnus kepenėlių paštetas, spalvingos daržovės ir gaivūs žalėsiai, šilta, ką tik iš krosnies ištraukta duona, įsukta į lininį rankšluostį, ąsotis gėrimo ir žaižaruojanti ugnis židinyje.

     

    Sakysite, kad visa tai yra seniai pamiršta ir nepasiekiama? Netiesa. Reikia labai nedaug – noro paieškoti Lietuvos bajorų receptų ir paversti juos patiekalais ant mūsų šventinio ir kasdienio stalo. Šiandien turime viską, kad šią unikalią kulinarinę legendą sugrąžintume į mūsų virtuves.

     

    „Lietuvos bajorų virtuvė sugrįžta“ – tai Šv. Velykų proga vykstantis konkursas, suteikiantis išskirtinę galimybę kiekvienam parodyti savo kulinarinę kultūrą, pasisemti naujų receptų bei įkvėpimo. Dalyvauti ir laimėti vertingų prizų kviečia „Obelių” aliejus kartu su Receptai.lt.

     

    Pagrindinė konkurso sąlyga – reikia pagaminti  keptą ar troškintą patiekalą iš lietuvių bajoriškos virtuvės, naudojant „Obelių“ rapsų arba rapsų pagrindu pagamintą aliejų („Obelių“ sviesto skonio, „Obelių“ linų sėmenų ir rapsų), atsiųsti nuotrauką, patiekalo gaminimo aprašymą bei nurodyti recepto šaltinį.

     

    Lietuvių bajorų virtuvėje kepimui buvo plačiai naudojami taukai, tačiau šiandien dietologai rekomenduoja rinktis sveikesnę alternatyvą – tinkamą aliejų kepimui. Rapsų aliejus turi aukštą degimo temperatūrą, todėl yra idealus kepti.

     

    Norėdami atkreipti dėmesį į Lietuvos istorinę virtuvę, skatiname naudoti mūsų šalyje pagamintus maisto produktus. Vienas tokių yra „Obelių“ rapsų aliejus. Jame daug Omega–3 riebiųjų rūgščių, kurių organizmas pats negamina ir jų privalome gauti su maistu.

     

    Tris savaites vykstantį konkursą lydės „Obelių“ aliejaus prizai. Net 8 laimingiesiems atiteks mokymai pas virtuvės guru Donatą Dobrovolską Vilniaus mieste, o kiekvieno etapo geriausio recepto autoriaus lauks „Obelių“ aliejaus rinkinys ir dr. R. Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“.

     

    Mes, lietuviai, turime unikalių papročių, tradicijų ir ypatingą maisto kultūrą, kuria galime didžiuotis – tereikia prisiminti kulinarines legendas. Atskleisk savo talentą ir visi kartu grąžinkime bajorišką virtuvę į mūsų namus!


  • Dalyvavimo nacionaliniame konkurse „Lietuvos bajorų virtuvė sugrįžta“ taisyklės

     

    1.      Receptai konkursui „Lietuvos bajorų virtuvė sugrįžta“ siunčiami nuo  š.m. kovo 26 dienos iki balandžio 22 dienos imtinai, naudodami www.receptai.lt formą (nepamirškite pažymėti varnele punkto Dalyvauti konkurse: „Lietuvos bajorų virtuvė sugrįžta“).

    2.      Konkursui bus patvirtinti tik konkurso laikotarpiu atsiųsti konkursiniai darbai.

    3.      Konkursiniu darbu laikomi Lietuvos bajorų virtuvės pagaminto kepto arba troškinto patiekalo nuotrauka, pagaminto patiekalo aprašymas: naudojamų produktų kiekis, gaminimo būdas ir informacijos šaltinis.

    4.      Visi patiekalai turi būti pagaminti su „Obelių“ rapsų aliejumi arba rapsų pagrindu aliejais („Obelių“ sviesto skonio, „Obelių“ linų sėmenų ir rapsų aliejai).

    5.      Konkurse dalyvauja receptai, atsiųsti su viena ar daugiau nuotraukų.

    6.      Vienas dalyvis gali teikti neribotą skaičių receptų.

    7.      Konkursas vyksta 3 etapais po vieną savaitę.

    8.      Po kiekvieno konkurso etapo skelbiamas laimėtojas. Recepto autorius, surinkęs daugiausiai LIKE, apdovanojamas „Obelių“ aliejaus rinkiniu ir dr. R.Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje“. Savaitės laimėtoju vienas žmogus gali tapti tik vieną kartą.

    9.      Kiekvieno etapo laimėtojo paskelbimų datos:

    • Balandžio  7 d.
    • Balandžio 14 d.
    • Balandžio 22 d.

    10.  8 geriausių receptų (daugiausiai per tris savaites LIKE surinkusių) autoriai apdovanojami mokymais pas virtuvės guru Donatą Dobrovolską.

    11.  Aštuoni konkurso laimėtojai skelbiami balandžio 22 d. interneto svetainėje www.receptai.lt.

    12.  Kiekvieno konkurso etapo ir viso konkurso nugalėtojus informuosime el. paštu.

    13.  Jei su prizo laimėtoju nepavyksta susisiekti per 10 dienų nuo laimėtojų paskelbimo datos, prizas perleidžiamas kitam konkurso dalyviui, kuris pagal balsų sumą užėmė antrą vietą. Nesusisiekus su juo dėl prizo per tris darbo dienas, jis perleidžiamas atitinkamai žemesnę vietą užėmusiam konkurso dalyviui ir t.t.

    14.  Pasikartojantys receptai ir receptai, teikti kitiems konkursams www.receptai.lt puslapyje, šiame konkurse nedalyvauja.

    15.  Draudžiama imti receptus ir jų nuotraukas iš kitų interneto receptų tinklalapių, jeigu esate ne jų autorius. Už tai būsite diskvalifikuoti. Pastebėję tokius receptus, prašome pranešti elektroniniu paštu - [email protected]

    16.  Konkurse dalyvauja tik logiški, lietuviškomis raidėmis parašyti autentiški receptai.

    17.  Konkurso dalyviai žino, sutinka ir leidžia, kad registracijos ir konkurso metu surinkti jų duomenys būtų naudojami konkurso organizavimui ir vykdymui.

    18.  Prizai į pinigus ar kitus daiktus nekeičiami. Dalyviams nemokami atlyginimai, kompensacijos, neteikiami kiti prizai, dovanos ar kitoks atlygis, susijęs su jų dalyvavimu konkurse.

    19.  Registruodamiesi konkurse jūs pareiškiate, kad sutinkate su šiomis taisyklėmis. Jeigu nesutinkate su šiomis taisyklėmis, negalite dalyvauti konkurse.

    20.  Žaidimo organizatorius – UAB „Rukola“.

    21.  Į iškilusius klausimus atsakysime telefonu + 370 656 55703 arba raštu [email protected]

  • Pirmasis konkurso „Lietuvos bajorų virtuvė sugrįžta“ etapas baigėsi!

     

    Recepto, surinkusio daugiausiai Like socialiniame tinkle Facebook, autorė yra p. Almina (receptas – Troškintas triušis (su baravykais arbe be) su bulvių koše).

     

    Sveikiname šios savaitės nugalėtoją! Jai atitenka „Obelių“ aliejaus rinkinys ir dr. R.Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje“. Su laimėtoja susisieksime asmeniškai, o visus kitus kviečiame toliau aktyviai dalyvauti, prisiminti kulinarines legendas ir grąžinti bajorišką virtuvę į mūsų namus!

     

    Antrasis konkurso „Lietuvos bajorų virtuvė sugrįžta“ etapas baigėsi!

     

    Recepto, surinkusio daugiausiai Like socialiniame tinkle Facebook, autorius yra p. Tomas (receptas – Liežuvis su grybais).

     

    Sveikiname šios savaitės nugalėtoją! Jam atitenka „Obelių“ aliejaus rinkinys ir dr. R.Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje“. Su laimėtoju susisieksime asmeniškai, o visus kitus kviečiame toliau aktyviai dalyvauti, prisiminti kulinarines legendas ir grąžinti bajorišką virtuvę į mūsų namus!

     

    Trečiasis konkurso  „Lietuvos bajorų virtuvė sugrįžta“ etapas baigėsi!

     

    Recepto surinkusio daugiausia Like socialiniame tinkle Facebook, autorė yra p. Laima (receptas - Keptas upėtakis).

     

    Sveikiname šios savaitės nugalėtoją! Jai atitenka „Obelių“ aliejaus rinkinys ir dr. R.Laužiko knyga „Istorinė Lietuvos virtuvė. Maistas ir gėrimai Lietuvos didžiojoje kunigaikštystėje“. Su laimėtoja susisieksime asmeniškai!

     

    Konkursas baigėsi! Dėkojame visiems dalyvavusiems, kurie atrado lietuvišką bajorišką virtuvę ir savo receptais padėjo ją atrasti kitiems.

    8 laimingieji, kurių receptai susilaukė daugiausiai LIKE socialiniame tinkle Facebook, yra:

    Triušiena bajoriškai
    Keptas upėtakis
    Bulvės įdarytos putpele
    Tradicinė dvaro žuvis adventui
    Lazankės su spirgučiais
    Liežuvis su grybais
    Vištiena su 40 skiltelių česnako
    Bulvių armonikos

     Jiems atitenka mokymai pas virtuvės guru Donatą Dobrovolską Vilniaus mieste. Su nugalėtojais susisieksime asmeniškai.