Kalėdinis pyragas (gaminti prieš 10 dienų iki Kalėdų)
AUTORIUS:
Virginija
Porcijų skaičius: 12
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val
INGREDIENTAI:
Porcijų skaičius: 12
350 gramų miltai
400 gramų cukrus
250 gramų sviestas (atšaldytas)
1 vienetas kiaušiniai
šiek tiek druska
2 valgomieji šaukštai vanduo
500 gramų riešutai (kokius mėgstate)
250 mililitrų grietinė
3 valgomieji šaukštai medus
1 vienetas kiaušiniai (trynys)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Daugiau nei 1 val
1.
Miltus suberiame į didelį platų dubenį ir sudedame gabaliukais sukapotą sviestą. Ant viršaus suberiame 200 g cukraus,dedame žiupsnelį druskos, į vidurį įmušame kiaušinį, pilame šlakelį vandens. Viską kapojame dideliu plačiu peiliu, paskui greitai rankomis suminkome kietą trapią tešlą.
2.
Tešlą suvyniojame į plėvelę ir maždaug 1 valandai padedame šaltai.
3.
Sukapojame riešutus (aš susmulkinau su smulkintuvu). Keptuvėje ant vidutinės ugnies iki gelsvumo apgruzdiname cukrų, suberiame susmulkintus riešutus ir dar truputį pakepiname.Tada supilame grietinėlę, medų ir mišinį užviriname. Masei užvirus keptuvę greitai nukeliame nuo ugnies ir mišinį ataušiname.
4.
Orkaitę įkaitiname iki 200° C. Kepimo skardą ištepame riebalais arba išklojame folija. Ant plonai miltais pabarstytos lentos iškočiojame 3-4 mm storio trapios tešlos lakštą, iš kurio išpjauname 30 cm skersmens skritulį. Juo išklojame paruoštą kepimo skardą. Ant tešlos skritulio iškrečiame riešutų mišinį, išlyginame ir užlankstome prasikišusius kraštus. Iš likusios tešlos išpjaunamas tokio pat dydžio skritulys ir juo užklojamas įdaras. Lakštų kraštus gerai prispaudžiame, o iš tešlos likučių išpjaustome įvairias figūrėles – mėnuliukus, žvaigždutes ir jas išdėliojame ant viršaus.
Pyragą įšauname į karštą orkaitę ir kepame maždaug 50 min. Iškepęs ir ataušintas pyragas gerai suvyniojamas ir laikomas savaite ar dvi, kol įgauną tikrąjį savo skonį.Skonis nerealus.Skanaus
5.
Išplakame kiaušinio trynį su 1 šaukštu grietinėlės arba pieno. Mišiniu ištepame pyrago viršų.
6.
Pyragą pašauname į karštą orkaitę ir kepame maždaug 50 min. Iškepęs ir ataušintas pyragas gerai suvyniojamas ir laikomas savaitę ar dvi, kol įgauną tikrąjį savo skonį. Skonis nerealus.

Skanaus

Populiariausi receptai šią savaitę

Kalėdinis pyragas (gaminti prieš 10 dienų iki Kalėdų)

Komentarai: 5
Akcijos:
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
TAIP
NE
  • Paruošimo laikas:
  • Porcijų skaičius: 12
Ingredientai:
Gaminimo eiga:
  1. Miltus suberiame į didelį platų dubenį ir sudedame gabaliukais sukapotą sviestą. Ant viršaus suberiame 200 g cukraus,dedame žiupsnelį druskos, į vidurį įmušame kiaušinį, pilame šlakelį vandens. Viską kapojame dideliu plačiu peiliu, paskui greitai rankomis suminkome kietą trapią tešlą.

  2. Tešlą suvyniojame į plėvelę ir maždaug 1 valandai padedame šaltai.

  3. Sukapojame riešutus (aš susmulkinau su smulkintuvu). Keptuvėje ant vidutinės ugnies iki gelsvumo apgruzdiname cukrų, suberiame susmulkintus riešutus ir dar truputį pakepiname.Tada supilame grietinėlę, medų ir mišinį užviriname. Masei užvirus keptuvę greitai nukeliame nuo ugnies ir mišinį ataušiname.

  4. Orkaitę įkaitiname iki 200° C. Kepimo skardą ištepame riebalais arba išklojame folija. Ant plonai miltais pabarstytos lentos iškočiojame 3-4 mm storio trapios tešlos lakštą, iš kurio išpjauname 30 cm skersmens skritulį. Juo išklojame paruoštą kepimo skardą. Ant tešlos skritulio iškrečiame riešutų mišinį, išlyginame ir užlankstome prasikišusius kraštus. Iš likusios tešlos išpjaunamas tokio pat dydžio skritulys ir juo užklojamas įdaras. Lakštų kraštus gerai prispaudžiame, o iš tešlos likučių išpjaustome įvairias figūrėles – mėnuliukus, žvaigždutes ir jas išdėliojame ant viršaus.
    Pyragą įšauname į karštą orkaitę ir kepame maždaug 50 min. Iškepęs ir ataušintas pyragas gerai suvyniojamas ir laikomas savaite ar dvi, kol įgauną tikrąjį savo skonį.Skonis nerealus.Skanaus

  5. Išplakame kiaušinio trynį su 1 šaukštu grietinėlės arba pieno. Mišiniu ištepame pyrago viršų.

  6. Pyragą pašauname į karštą orkaitę ir kepame maždaug 50 min. Iškepęs ir ataušintas pyragas gerai suvyniojamas ir laikomas savaitę ar dvi, kol įgauną tikrąjį savo skonį. Skonis nerealus.

    Skanaus

Receptą atsiuntė Virginija
Reklama:

Komentarai (5)


  • ONUTE 2014-12-15 09:09

    Tai konkrečiai,grietine,ar grietinėlė.O su kepimu makalynė.


  • vika 2013-12-09 12:51

    Raso ingridentuose grietine ,o pila grietinele.Ir toks vaizdas ,kad du sykius po 50 min reikia kepti,nelabai tikiu ,kad jis bus skanus.


Daugiau receptų