Kiaušiniai

Kiaušiniai
Vištų kiaušiniai. Kiaušiniai kaip priedas vartojami beveik visiems patiekalams pagardinti, išpurenti, surišti, uždaryti, paniruoti ir kt. Vien iš kiaušinių gaminamų patiekalų asortimentas nėra platus, nors jie yra populiarūs dėl itin greito pagaminimo. Kiaušiniai, kaip ir pienas, idealių proporcijų maistas, kurį sukūrė gamta. Juose yra apie 9% riebalų, 13% baltymų, 0,8% mineralinių medžiagų (nemažai geležies, sieros), vitaminų A, B2, D, E. Šias medžiagas organizmas lengvai pasisavina. Žinotina, kad kuo ilgiau kiaušinis kaitinamas, tuo sunkiau bus virškinamas. Todėl nereikėtų jo pervirti. Verdami kiaušiniai nuo 3 iki 10 min., nelygu kokios norima konsistettcijos. Kiaušinių lukštai, prieš vartojant, būtinai nuplaunami, nes nehigieniškai vartojant kiaušinius galima užsikrėsti sunkiomis infekcinėmis ligomis. Kiaušinių kokybė tikrinama, žiūrint prieš šviesą (prieš elektros lempą, prieš saulę). Geros kokybės kiaušiniai yra neryškios oranžinės spalvos. Sugedusiuose kiaušiniuose pastebimos juodos dėmės. Jų baltymas suskystėjęs, trynio plėvelė sprogsta. Drėgnoje ir šiltoje patalpoje laikomi kiaušiniai genda greičiau. Geriausia kiaušinius laikyti sausoje ir šaltoje patalpoje. Kiaušiniams išvirti tereikia tik kelių minučių. Šis darbas ir labai skubantiems virėjams ilgai nesugaišins. Nepamirškite, kad: • gaminti kiaušinienes, omletus, apkepus, kremus iš ančių ar žąsų kiaušinių nepatartina, nes juose gana dažnai pasitaiko kenksmingų žmogui mikrobų; • smarkiai verdamų kia;ušinių baltymas yra kietesnis, o trynys (ir per 5—6 min.) lieka skystas • labai pamažu verdamų kiaušinių trynys sukietėja žymiai greičiau; • kiaušiniai su įtrūkusiu lukštu verdant išteka j vandenį (kad taip neatsitiktų, pasūdykime vandenį, kuriame virsime kiaušinį); • lukštas lengviau nulupamas ir trynio spalva nepasikeičia, jeigu išvirtas kiaušinis tuoj pat trumpam panardinamas j šaltą vandenį.
Receptai su >>