Rūkyti kumpio gabalai
AUTORIUS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val
INGREDIENTAI:
2.5 gramo muskatas (trintas)
5 gramai pipirai (kvapnieji, grūsti)
10 kilogramų kiauliena (kumpis)
400 gramų druska
20 gramų cukrus
4 gramai nitrinė druska (salietra)
10 gramų pipirai (juodieji, grūsti)
4 vienetai lauro lapų (lapeliai)
šiek tiek kadagio uogos (grūstos)
PARUOŠIMO BŪDAS:
Paruošimo laikas: Apie 1 val
Iš gerai atvėsinto kumpio išimami kaulai ir jis supjaustomas į kelis norimo dydžio gabalus, pjaunant išilgai raumenų. Gerai, kai prie jų lieka ir dalis lašinukų. Druska sumaišoma su cukrumi, salietra ir trintais prieskoniais (prieskonių galima dėti pagal savo skonį). Mėsos gabalai iš visų pusių gerai įtrinami druskos mišiniu, suvartojant pusę paruošto kiekio ir, nepaliekant tuščių tarpų, sudedami į paruoštą mėsos sūdymui indą. Po poros dienų įtrinama likusi druskos mišinio dalis. Mėsa įsisūri per 10-12 dienų. Per tą laiką reikia ją vartyti ir laistyti atsiradusiu sūrymu. Įsisūrėję mėsos gabalai įvyniojami į plėvę, kietai suspaudus užsiuvami ir paslegiami. Paskui standžiai aprišami virvute, dar kelias dienas palaikomi pakabinti vėsioje patalpoje ir išrūkomi. Kumpio gabalai rūkomi 13-15 laipsnių temperatūroje 6-10 dienų.
Kumpiams įvynioti tinka taukinės plėvė, kiaulių ir galvijų pūslės, į du sluoksnius perskirtas kiaulės skrandis. Plėvę galima susiūti iš kelių gabalų. Kumpiai plėvėje ilgiau išsilaiko, mažiau išdžiūsta, būna sultingesnė ir minkštesnė.

Populiariausi receptai šią savaitę

Rūkyti kumpio gabalai

Komentarai: 8
Akcijos:
?
Paspaudus šį mygtuką galite išjungti arba įjungti akcijų ingredientams rodymą
TAIP
NE
  • Paruošimo laikas:
Ingredientai:
Gaminimo eiga:

Iš gerai atvėsinto kumpio išimami kaulai ir jis supjaustomas į kelis norimo dydžio gabalus, pjaunant išilgai raumenų. Gerai, kai prie jų lieka ir dalis lašinukų. Druska sumaišoma su cukrumi, salietra ir trintais prieskoniais (prieskonių galima dėti pagal savo skonį). Mėsos gabalai iš visų pusių gerai įtrinami druskos mišiniu, suvartojant pusę paruošto kiekio ir, nepaliekant tuščių tarpų, sudedami į paruoštą mėsos sūdymui indą. Po poros dienų įtrinama likusi druskos mišinio dalis. Mėsa įsisūri per 10-12 dienų. Per tą laiką reikia ją vartyti ir laistyti atsiradusiu sūrymu. Įsisūrėję mėsos gabalai įvyniojami į plėvę, kietai suspaudus užsiuvami ir paslegiami. Paskui standžiai aprišami virvute, dar kelias dienas palaikomi pakabinti vėsioje patalpoje ir išrūkomi. Kumpio gabalai rūkomi 13-15 laipsnių temperatūroje 6-10 dienų.
Kumpiams įvynioti tinka taukinės plėvė, kiaulių ir galvijų pūslės, į du sluoksnius perskirtas kiaulės skrandis. Plėvę galima susiūti iš kelių gabalų. Kumpiai plėvėje ilgiau išsilaiko, mažiau išdžiūsta, būna sultingesnė ir minkštesnė.

Reklama:

Komentarai (8)


  • as 2017-12-11 16:35

    cia specialiai kad nevalgytum tas receptas,nes prie druskos nelabai tas kumpis ir jausis,po poros paru jau gaunasi i suriaja puse,o cia savaite liepia laikyt,galiu pasakyt...nenusipezek tam kas cia parase tas nesamones


  • Vytautas 2016-12-20 14:01

    Po tokio sūdymo,10-12d.ir tokio kiekio druskos ,tos mėsos ko gero jau niekas nenorės valgyti.


  • Rukytojas 2011-10-14 18:52

    Salietra naudojama islaikyti rukomos mesos raudona spalva. Tradicine salietra augalams tresti


  • raimucka 2010-02-27 19:42

    jau gavau,ne vaistineje.bebebe :-p


  • RR 2010-02-25 03:10

    Nitrinė druska (salietra)!!! :-o


  • Mika 2010-01-30 21:44

    markle. vaystynese


  • raimucka 2010-01-30 18:39

    o is kur gauti tokio specialaus tinklelio kumpeliams isvynioti ar imauti,kad jie islaikytu savo forma?help ;-)


  • raimucka 2010-01-30 18:38

    o is kur gauti tokio specialaus tinklelio kumpeliams isvynioti ar imauti,kad jie islaikytu savo forma?help ;-)


Daugiau receptų