Aitrioji paprika

Aitrioji paprika
Paprika (lot. Capsicum, vok. Paprika) – notreliažiedžių (Lamiidae) poklasio bulvinių (Solanaceae) šeimos augalų gentis.
Kultūrinės paprikos yra vienmetės. Žiedai pavieniai arba auga po du stiebo išlinkimuose. Vaisius – uoga.
Prinokusioje aitriosios paprikos ankštyje vitamino C yra daugiau nei citrusiniuose vaisiuose. Per dieną suvalgyta viena aitrioji paprika kelia organizmo tonusą, didina endorfinų kiekį, malšina skausmą, padeda kovoti su stresu. Be to ši aštri daržovė – puiki baktericidinė priemonė. Todėl darbininkai, kurie perdirba džiovintas paprikas beveik niekada neserga peršalimo ligomis. Medicinoje aitriosios paprikos dedama į gydomąsias priemones nuo neuralgijos, radikulito, sąnarių skausmų, nušalimų.
Aštrumą aitriajai paprikai suteikia medžiaga kapsaicinas. Ypač jų daug sėklose. Priklausomai nuo rūšies kapsaicino kiekis vaisiuose gali būti skirtingas.
 
Receptai su aitriąją paprika >>