Kviečiai

Kviečiai
Paprastasis kvietys — varpinių šeimos vienmetis augalas. Jo stiebas stačias bambliuotas, lapai — platūs, linijiški, žiedynas — sudėtinė varpa. Iš visų grūdinių kultūrų kviečiai yra nuo seno labiausiai paplitusi kultūra. Kviečių grūdai rasti Kaukaze, priešistorinio laikmečio archeologiniuose paminkluose. Mūsų protėviai, gyvendami olose, maitinosi kviečiais. Šiuo metu yra apie 30 tūkst. kviečių veislių. Kviečių grūduose yra 13% baltymų, apie 66% angliavandenių, 1,5% riebalų, 3% ląstelienos, mineralinių druskų (fosforo, kalio, magnio ir kt.), fermentų, vitaminų B1, B6, E. Kviečiai geresni už kitus javus tuo, kad jų grūduose yra labai tąsios baltyminės medžiagos glitino. Todėl kvietinė tešla gerai iškyla ir iš rūgščiai užraugtos tešlos iškepta kvietinė duona yra puri ir akyta. Tokia duona geriau virškinama ir naudingesnė. Iš kvietinių miltų gaminami makaronai, lakštiniai ir įvairūs konditerijos ir kulinarijos gaminiai. Iš kviečių grūdų varomas labai geras spiritas, gaminamas krakmolas ir kiti produktai. Iš kviečių gaminamos manų kruopos, jos sudarytos iš endospermo, kuris yra tarsi grūdo gemalo maisto medžiagų sandėlys, dalių. Jos yra labai maistingos ir beveik neturi ląstelienos, todėl manais maitinami daugiausia vaikai, nusilpę ar sergantys skrandžio ir žarnų ligomis ligoniai. Malimo atliekomis — sėlenomis — šeriami gyvuliai. Šiaudai vartojami kraikui, stogams dengti, popieriui gaminti; iš jų pinamos skrybėlės, krepšiai, užuolaidos ir kt. Kviečių grūdų gemalų aliejus gerai gydo sunkius pūlinius, podagrą, laikiną raišumą ir kitas ligas. Aliejuje yra vitamino E. Gydomosiose aliejaus dozėse yra ne daugiau kaip 20 mg šio vitamino. Naudinga žinoti, kad žiemojusių kviečių grūdų aliejus turi ir nuodingų medžiagų, kenkiančių kraujo sudėčiai. Kviečių krakmolas vartojamas pabarstams ir tepalams gaminti, o jo nuoviras — kaip gleivinga medžiaga vidiniams vaistams. Iš kviečių gemalų gaminamas cholefo ekstraktas, turintis vitamino E (iki 90 mg%), F ir kitų medžiagų. Profesorius L. Pevzneris Dietinės mitybos klinikoje pasiūlė vartoti kviečių sėlenų nuovirą kaip vitaminingą gėrimą. Jis ruošiamas taip: 1 litrui vandens imama 200 g sėlenų, sėlenos dedamos i verdantį vandenį ir verdamos valandą, po to nuoviras perkošiamas per marlę ar tankų sietą, nuoviro liekanos nusunkiamos ir dar kartą perkošiamos. Tokio nuoviro dedama į sriubas, iš jo gaminama gira. Girai gaminti 0,5 litro nuoviro dedama 5 g mielių ir 25 g cukraus. Liaudies medicinoje kviečių grūdų nuoviras kartais vartojamas kaip organizmą stiprinantis gėrimas. Kviečių sėlenų nuoviras su medumi geriamas, sergant viršutinių kvėpavimo takų uždegimu, ypač jis tinka labai kosint. Iš sėlenų daromi šutekliai (karšti drėgni kompresai), o iš nuoviro — pavilgai sudiržusiai veido ir rankų odai minkštinti.
Receptai su >>