Kaip vaikams paruošti makaronų patiekalus sveikiau?

Kaip vaikams paruošti makaronų patiekalus sveikiau?
@Shutterstock

Kiekvienas, kam yra tekę stebėti mažus vaikus, žino, kad mažyliai pasaulį suvokia ne tik matydami ar lytėdami, bet ir ragaudami – jų burnoje kaipmat atsiduria visi nauji daiktai. Kiek mažiau žinoma tai, kad suvalgius gardėsį, vaiko smegenyse įsitvirtina patiekalo vaizdas, skonis ir kvapas, kurie asocijuojasi su sotumu ir pasitenkinimu. Tuo tarpu bet koks nepažįstamas maisto produktas priimamas įtariai. Dėl to vaikai yra linkę nuolat valgyti tą patį patiekalą ir taip varyti į nevilti savo tėvus.

 

Turbūt pažįstama situacija – vaikui patiekiama mėsos, makaronų ir salotų, o jis viską paskirsto į tris krūveles ir iš jų suvalgo tik vieną, kitas ignoruodamas. Kaip taisyklė – vaikas renkasi tai, kas tėvams atrodo mažiausiai naudinga – makaronus, duoną ar kitą garnyrą. Tačiau yra kelios gudrybės, kurios padės praturtinti vaiko racioną, jam dažnai to net nepastebint.

 

- Slapčia patiekite daržovių. Jei vaikas brokolio ir pomidorų bijo labiau nei baubo po lova, makaronų padažai gali tapti puikia galimybe priversti jį suvalgyti bent kiek daržovių. Apkepkite ir susmulkinkite daržoves su pomidorų tyre ir paruoškite gardų padažą makaronams, kurį vaikas sušveis pats to nepastebėdamas.

 

- Maišykite įprastus makaronus su pilno grūdo produktais. Pilno grūdo patiekalai labiau rekomenduojami suaugusiems, tačiau jie tinka ir vaikams. Idealią proporciją kiekvienas nusistato pats, tačiau maždaug 1/3 į vaiko lėkštę patenkančių miltinių produktų turėtų būti pilnagrūdžiai.

 

- Patiekite „al dente“ makaronus. Mažiau apvirti makaronai lėčiau virškinami, tad vaikas ilgiau jausis sotus. Be to, formos nepraradusius makaronus bus lengviau nuvalyti nuo baldų ir grindų negu pervirtą košelę.

 

- Leiskite eksperimentuoti pačiam. Išdėliokite ant stalo įvairių pagardų (tarkuoto sūrio, pomidorų pastos, vištienos, špinatų ir pan.) ir leiskite vaikui pačiam gardinti savo makaronus tuo, kas jam atrodo įdomu ir skanu. Taip į vakarienę bus įnešta įvairovės, o mažylis noriau valgys tai, ką pats išsirinko.

 

- Venkite greito maisto ir pusgaminių. Auksinė mitybos taisyklė tinka ir šiuo atveju: jokių greitai paruošiamų sriubų su makaronais, jokių dažiklių, konservantų ar kvapiųjų medžiagų. Parduotuvėse ieškokite tokių produktų, kurie gardūs natūraliai ir yra naudingi tiek jums, tiek jūsų šeimai.

 

Itališka kokybė – jau Lietuvoje

 

Laimė, kokybiški ir gardūs makaronai iš Italijos nesunkiai pasklido po visą pasaulį, tad geros produkcijos rasti Lietuvos prekybos centruose nėra sunku. Vienas iš pavyzdžių – grynakraujai itališki makaronai „La Molisana“, kurie pasižymi itin aukštu proteinų ir maistingųjų medžiagų kiekiu.

 

„Makaronų „La Molisana“ gamyboje naudojamas tik Matese slėnio šaltinio vanduo ir specialiai atrinktos kietagrūdžių kviečių rūšys, dėl to juose visad yra ne mažiau kaip 14% proteinų, o naudingos maistinės medžiagos nedingsta net makaronus išvirus. Be to, „La Molisana“ makaronai gaminant yra perleidžiami per specialias bronzines formas, dėl ko jų paviršius tampa šiukštesnis ir geriau sugeria padažų skonį ir kvapą“, - naudingąsias šių makaronų savybes vardija „La Molisana“ eksporto direktorius Giuseppe Sacco.

 

„La Molisana“ gaminiai tiks visiems – tiek ieškantiems įprastų, tiek ir pilno grūdo produktų. Taip pat yra pasiūlymų ir žmonėms, netoleruojantiems glitimo, tad priežasčių atsisakyti garuojančios itališkų makaronų lėkštės tiesiog nelieka!

Komentarai