Silkė

Silkė
Atlantinė silkė (lot. Clupea harengus) - viena labaiusiai paplitusių žuvų Atlanto vandenyne. Išauga iki pusės kilogramo. Dažna žuvis ant mūsų stalo, nes nėra brangi. Parduotuvėse populiariausia sūdyta silkė. Sūrios silkės išmirkomos vandenyje (jos gerai išmirksta arbatžolių nuovire, o palaikytos keletą valandų piene būna ypač skanios). Greičiausiai pagaminama silkė su pjaustytomis svogūnų galvutėmis ar jų laiškais. Jas visi mėgsta. Prie silkės tinka: aliejus, majonezas (prie jo galima pridėti kapotų krapų, petražolių, raugintų agurkų, pomidorų, grybų, citrinos), pomidorų tyrė, tarkuoti krienai, sumaišyti su grietine, pertrinta varškė, sumaišyta su pomidorų tyre, kefyras su majonezu, išplaktas iki putų. Nesunku paruošti silkę ir su priedu — daržovėmis (virtomis bulvėmis, morkomis, burokėliais, žaliaisiais žirneliais arba grybais, kiaušiniais, pupelėmis, pomidorais, ridikėliais), virėjai gali parodyti savo išradingumą pagal turimus produktus. Iš rūkytos ar sūdytos silkės galima greit paruošti maltą silkę. Nuvalyta silkė, svogūnas, obuolys sumalami mėsai malti mašinėle, įdedama kiek sviesto, majonezo ir rūgščios grietinės, prieskonių (muskato riešuto, citrinos, pipirų) pagal skonį ir, gerai viską išsukus (gauta masė turi būti kaip tiršta grietinė), sudedama į pusdubenį, užpilama grietinės ir majonezo mišiniu arba vienu kuriuo iš jų. Papuošiama, žalumynais.
Receptai su >>