Rudmėsės

Rudmėsės
Rudmėsė (ruduokė) (lot. Lactarius deterrimus - eglyninės arba Lactarius deliciosus - pušyninės) - vertinami grybai, augantys ir Lietuvoje. Jų išskirtinas skonis ir oranžinė spalva suteikia grybui savitumo. Daugelis grybautojų važiuoja rinkti specialiai šių grybų į jiems žinomas vietas. Prieš vartojant patartina pamirkyti ar pervirti. Kepurėlė 3—12 cm skersmens, jauna paplokščia arba įdubusiu viduriu, su užraitytais į vidų kraštais, sendama plečiasi ir dažniausiai įgyja plačios taurės pavidalą, šviesiai oranžinė, geltonai rausva, dažniausiai melsvai žalsvo atspalvio ir su tamsesnėmis koncentrinėmis zonomis. Lakšteliai oranžiniai, paspausti pažaliuoja. Kotas 3—8 cm ilgio, 1—2 cm storio, kepurėlės spalvos, lygus, kiauraviduris, kartais su tamsesnėmis dėmėmis, paspaustas pažaliuoja. Mėsa oranžinės spalvos, perlaužta išleidžia oranžines pieno sultis. Reikia stengtis nesuspausti rudmėsių, nes jos pasidaro dėmėtos ir praranda savo grožį, nors iš esmės tas joms nieko nekenkia. Auga rugpjūčio—spalio mėn. pušynuose ir eglynuose, ypač jaunų miškų aikštėse, pamiškėse, ant žvyruotų kalnelių, vietomis gausiai. Daug rudmėsių prigrybaujama pietrytinėje Lietuvos dalyje, bet nemaža jų ir sukirmija. Naudojamos sūdymui (galima sūdyti ir neapvirinus, o tik apšutinus karštu vandeniu), tinka valgyti ir šviežios (keptos, virtos), taip pat ir marinuoti. Tai vienas iš geriausių pirmosios kategorijos grybų.
Receptai su >>