Figos

Figos
Figa (figmedis, inžyras) — šilkmedinių šeimos medis (kartais kelių kamienų) išsikerojusiu vainiku ir stambiais lapais. 2iedai susitelkę savitais žiedynais, iš kurių išauga sudėtiniai rutuliški, kriaušiški arba plokšti, nelygu kokia veislė, vaisiai. Figa — vienas seniausių kultūrinių augalų. Į Krymą ir Kaukazą figą atvežė genujiečiai Sunokę figos vaisiai, vadinami vynine uoga, labai švelnus ir skanūs. Tuose rajonuose, kur figos auginamos, jų vaisiai paprastai valgomi švieži. Tai labai kaloringas maisto produktas, kuriame yra 40% ir daugiau cukraus (gliukozės, fruktozės), baltymų, vitamino C, provitamino A, daug kalio druskų, kalcio, magnio, fosforo ir geležies, įvairių fermentų ir kt. Juose daug ląstelienos (6,19%). Gaila, kad šviežias figas laikyti ir gabenti į kitus rajonus praktiškai neįmanoma. Todėl vaisiai vytinami ir truputį supresuojami. Džiovintos figos įgauna gražų gintarinį atspalvį ir pasidaro dar skanesnės. Kartais iš džiovintų vaisių daromas kavos pakaitalas. Be to, iš figų daroma uogienė ir konservuoti kompotai. Tvirtas medis tinka smulkiai apdailai. Figos vaisiuose daug ląstelienos, todėl jų nereikėtų valgyti, sergant ūmiais skrandžio ir žarnyno uždegimais, o dėl cukraus — cukriniu diabetu. Negalima jų vartoti, sergant podagra, nes vaisiuose daug rūgštynių rūgšties (iki 100 mg%). Tačiau jie labai naudingi, sutrikus širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, nes turi daug kalio. Kadangi figos vaisiuose yra fermento ficino, veikiančio fibrinoliziškai, juos galima vartoti, susidarius kraujagyslių trombams. Švieži vaisiai vartojami nuo mažakraujystės. Nuo senų laikų žinoma, kad figos vaisiai paleidžia vidurius ir varo šlapimą. Jos buvo vartojamos apetitui sužadinti ir šlapimui varyti, ypač atsiradus šlapimtakiuose akmenims. Dabar liaudies medicinoje inžyro nuovirais ir uogiene skatinamas prakaitavimas, mažinamas karštis. Vaisių nuoviras piene arba vandenyje (2 valgomieji šaukštai sausų vaisių 1 stiklinei pieno ar vandens) yra gera priemonė skalauti gerklei, sergant angina, užkimus, sergant tracheitais ir bronchitais, jis palengvina atsikosėjimą. Tokio nuoviro geriama po pusę stiklinės 2—4 kartus per dieną, sergant inkstų ir šlapimtakių ligomis. Kartais inžyro nuovirą patariama gerti nuo gastritų, vidurių užkietėjimų. Nuoviras vartojamas karštiems kompresams pūliniams, dantenų abscesams gydyti. Kartais, kad pūliniai greičiau subręstų, ant jų dedami švieži ar mirkyti džiovinti vaisiai. Armėnų liaudies medicinoje nuo kosulio, taip pat viduriavimo vartojami figmedžio džiovintų lapų nuovirai. Gruzijoje nuoviras iš figmedžio ir dilgėlių lapų mišinio vartojamas nuo žaizdų ir spuogų. Figos sėklos žinomos kaip vidurių paleidžiamasis vaistas. Užkietėjus viduriams, duodama po 10—15 sėklų vienam kartui. Iš sunokusių figos vaisių Gruzijos farmacininkai pagamino tirštą ekstraktą ,,legvini" (gruziniškai figa — „legvi"). Tai tamsiai ruda aromatinga ir malonaus skonio košelė.
Receptai su >>