Pavasarinės daržovės – atgaiva organizmui

Pavasarinės daržovės – atgaiva organizmui
Ar žinote, kodėl pavasarį jaučiamės mieguisti, trūksta jėgų, kamuoja nuovargis? Pasak VšĮ „Kretingos maistas“ mitybos skyriaus vadovės Aldonos Blyžienės mūsų organizmui pradeda stigti vitaminų ir mineralų. Visa laimė, kad pavasario pirmosios šviežios daržovės mums padės greičiau atsigauti.
 
Kaip sustiprinti organizmą pavasarį?
 
„Kretingos maistas“ mitybos specialistė siūlo pasirūpinti, jog jūsų šeimos virtuvėje ir šaldytuve atsirastų daugiau žalios spalvos. Dabar yra pats metas virtuvėje ant palangės įsirengti mažą darželį. Namuose be didelių pastangų galite užsiauginti svogūnų laiškų, krapų, pipirinių, petražolių, daigytų sėklų ar kitų 
žalumynų.
 
„Gaminant maistą šios daržovės bus lengvai pasiekiamos ir jomis galėsite pagardinti sumuštinius, salotas, omletą, troškinius, košę ar kitus gaminamus patiekalus. Net ir kelios šakelės šių žalumynų patiekalus papildys pavasarine vitaminų ir kitų naudingų medžiagų doze“, - pasakojo mitybos specialistė. 
 
Puikus sprendimas yra pasigaminti ir šių žalumynų kokteilius visai šeimai, juos pagardinant vaisiais, šviežiomis daržovėmis, jogurtu ar medumi.
 
O kaip su kitomis daržovėmis?
 
Turguje ir parduotuvėje jau galime nusipirkti šviežių, pavasarinių daržovių, todėl reikėtų naudotis šia puikia proga ir į savo valgiaraštį jų įtraukti kuo daugiau. 
 
„Kretingos maistas“ mitybos specialistės teigimu viena iš naudingiausių daržovių pavasarį yra špinatai. Jie suteikia daug energijos, papildo organizmą geležies atsargomis, valo organizme susikaupusius šlakus. Tiesa, perkant reikėtų juos rinktis tamsiai žalios spalvos, nes pageltę ar nesodriai žali bus mažiau naudingi.
 
„Taip siūloma dažniau pasigaminti šviežių salotų su ridikėliais. Juose gausu kalcio, magnio, jodo, vitamino C ir kitų svarbių mineralų. Tiesa, turintys virškinimo trakto problemų, turėtų kiek pasisaugoti šios aštrios daržovės. Ridikėlių kartumą galima sumažinti juos smulkiai supjausčius ir kelis kartus nuplovus vandeniu“, - patarė A. Blyžienė.
 
Kaip išlaikyti šviežių daržovių vertę?
 
„Kretingos maistas“ mitybos skyriaus vadovė A. Blyžienė rekomenduoja šviežių daržovių ir vaisių  neprisipirkti per daug, visai savaitei. Jas laikant namuose ilgiau nei 4 dienas, daržovės pradės džiūti, praras savo vertingąsias savybes. Geriau pavasario daržoves pirkti mažesniais kiekiais, bet dažniau. Ilgiausiai jos laikysis šaldytuve, indeliuose.
 
Svarbu nepamiršti, kad daržoves nuplauti reikia tik prieš pat gaminimą ir visas nuplautas daržoves sunaudoti, kadangi nuplautos daržovės greičiau genda.
 
„Jei matote, kad gaminant maistą liko salotų ar kitų šviežių daržovių, jas galite panaudoti kaip paprasčiausia nekaloringą ir sveiką užkandį vakare. Taip ne tik numalšinsite atsiradusį alkio jausmą prieš miegą, bet ir neapsunkinsite skrandžio, o organizmas gaus vertingų vitaminų ir mineralų“, - patarė „Kretingos maisto“ specialistė.
 
 
„Kretingos maistas“ siūlomas receptas: 
 
Gėrimas „PAVASARĖLIS“
 
Reikės: saujos šviežių salotų lapų, špinatų ir pipirinių, obuolio, banano, kivio, 100 ml. vandens, šaukštelio  lietuviško medaus.
 
Paruošimas: Visus vaisius ir daržoves nuplaukite, salotas, špinatus ir pipirines nusausinkite. Obuolį, bananą ir kivį nulupkite. Kivį, obuolį ir bananą susmulkinkite. Visus ingredientus sudėkite į elektrinį plakiklį, įpilkite vandens ir viską išplakite. 
 
Kokteilį galite paruošti ir su jaunais kiaulpienių lapeliais. Lapus 35-40 min. pamerkite šaltame vandenyje, kad išnyktų kartumas. 
 
SKANAUS!

Komentarai