Apie organines rūgštis

Apie organines rūgštis

Organinės rūgštys augaluose gali būti laisvos, sudaryti druskas ir eterius. Jos suteikia vaisiams, uogoms, lapams ypatingą skonį. Organinės rūgštys padeda virškinimui: jos sustiprina virškinimo sulčių išsiskyrimą ir peristaltiką, tai labai svarbu pagyvenusiems žmonėms. Paminėsime kai kurias augaluose dažniausiai pasitaikančias organines rūgštis. Skruzdžių rūgšties yra obuoliuose ir avietėse.

Acto rūgšties yra įvairiuose vaisiuose ir augalų sultyse. Jos yra kviečių grūduose, kukurūzuose ir kituose augaluose. Ji susidaro actarūgščio rūgimo metu. Gryna rūgštis naudojama maisto ir farmacijos pramonėje.

Sviesto rūgšties - laisvos arba esteriuose šiek tiek turi įvairūs augalai. Ji susidaro sviestarūgščio rūgimo metu.

Pieno rūgšties yra aviečių lapuose ir daugelyje kitų augalų. Ji susidaro pienarūgščio rūgimo metu. Pieno rūgštis naudojama J saldainių ir vaisvandenių gamyboje, odų ir tekstilės pramonėje. Ji naudojama ir medicinoje.

Rūgštynių rūgšties, laisvos ir druskose (dažniausiai kalcio druska), turi daugelis augalų.

Gintaro rūgšties yra raudonųjų serbentų, agrastų, vynuogių uogose, neprinokusiose vyšniose, trešnėse, obuoliuose ir kai kuriuose kituose vaisiuose. Ji susidaro alkoholio rūgimo metu.

Obuolių rūgštis labai paplitusi augaluose, jos daug šermukšniuose, raugerškiuose, sedulose, obuoliuose, spanguolėse, citrusuose ir kituose vaisiuose. Yra jos varpinių ir ankštinių augalų grūduose. Kadangi obuolių rūgštis nekenksminga, jos dedama į nealkoholinius gėrimus ir konditerijos gaminius. Jos druskomis gydoma, pvz., mažakraujystė kartais gydoma geležies malatu.

Vyno rūgšties yra vynuogėse ir kai kuriuose kituose pietų vaisiuose. Šios rūgšties ir jos druskų dedama į vaisvandenius ir duonos pyrago gaminius, jos vartojamos tekstilės pramonėje, medicinoje (natrio stibio tartratas vartojamas nuo kai kurių helmintozių).

Citrinos rūgšties turi daugelis augalų. Daugiausia jos yra citrusų vaisiuose, daug serbentuose, avietėse, žemuogėse. Citrinos rūgštis dažnai vartojama kulinarijoje, vaisvandenių ir konditerijos gamyboje. Medicinoje jos natrio druska konservuojamas kraujas, naudojamas perpylimui. Akių ligos kartais gydomos vario citratu.

 

Komentarai