Raskila

Raskila
Rasakila (lot. Alchemilla vulgaris). Erškėtinių (Rosaceae) šeimos, daugiametis žolinis augalas. Šakniastiebis tvirtas, gana ilgas. Pamatiniai lapai gausūs, stamboki, inkstiški arba apskritai inkstiški, stiebas bei lapkočiai plaukuoti, su 5—9 negiliomis skiautėmis ir dažniausiai vėduokliškai raukšlėti. Žiedai smulkūs, gelsvi arba žalsvi, susitelkę į krūveles stiebo ir šakelių viršūnėje. Žydi nuo gegužės iki rugsėjo mėn. Dauginasi sėklomis ir šiek tiek vegetatyviškai, dalijantis šakniastiebio viršūnei. Auga drėgnose bei sausose pievose, pamiškėse, pakrūmėse, krūmuose, dirvonuose. Labai dažna visoje Lietuvoje. Antžeminėje augalo dalyje randama steroidų, fenolkarboninių rūgščių, flavonoidų, lipidų, angliavandenių, lignino, 7,5—9,3% tanidų. Lapuose yra kumarino, leukoantocianidų, šaknyse 7,2—11,3% tanidų. Vartojimui renkami lapai birželio mėn., kai dar nesunykusi pamatinių lapų skrotelė, giedrą dieną, nudžiūvus nuo lapų rasai. Džiovinami ir laikomi įprastu būdu. Vartojamos ir rasakilos šaknys bei šakniastiebiai, dažniausiai švieži. Vartojama kraujavimui, vėmimui stabdyti, išoriškai sumušimams gydyti.
Receptai su >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...