Koliurija

Koliurija

Koliurija — erškėtinių šeimos nedidelis daugiametis žolinis augalas. Pamatiniai kiaušiniški lapai auga iš skrotelės, žiedai ryškiai geltoni, šakniastiebis šliaužiantis, nuo jo į šalis einą daug plonų šaknelių. Mūsų šalyje koliurijos pasitaiko Vakarų ir Rytų Sibiro akmeninguose kalnų ir kalvų šlaituose. Koliurijos šakniastiebyje ir šaknyse yra apie 1,6% aromatingo eterinio aliejaus, jis daugiausia susideda iš eugenolio; dėl to jį galima vartoti vietoj gvazdikmedžio aliejaus. Altajuje vietos gyventojai koliurija vadina „gvazdikine". Kaip prieskoninio uždaro koliurijos šakniastiebių miltelių dedama vietoj gvazdikų į marinatus ir įvairius kulinarijos gaminius. Koliurija vartojama ir kaip kavos pakaitalas, iš jos daroma degtinės trauktinė. Rytų Kazachstane vietiniai gyventojai sutrintomis šaknimis aromatizuoja tabaką.

Receptai su >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...