Žaliuokės

Žaliuokės
Žaliuokė (žalsvasis baltikas, liaudyje dar vadinamas zelionka, žaliokė), (lot. Tricholoma equestre), tai grybas, augantis ir Lietuvoje. Auga vėlyvą rudenį, prasidėjus šalnoms. Auga ir smėlyje ir samanose, kepurėlės dydis gali siekti 15 cm. Žaliuokės labai vertinamas grybas, nes jį galima marinuoti, sūdyti, džiovinti, kepti ir t.t. be to tai yra kietas grybas, niekada neištyžta, turi savo švelnų specifinį skonį. Žaliuokės naudojamaos ir medicinoje. Pavyzdžiui šio grybo ekstraktas užmuša stafilokokus, sukeliančius pūliuojančias žaizdas. Auga rudenį, rugsėjo, spalio, o kai kada ir lapkričio mėn. sausuose smiltinguose pušynuose, gausiai. Neigiama žaliokės ypatybė ta, kad ji būna labai aplipusi smėliu ir sunkiai nuvaloma. Smėlį galima pašalinti, pamerkiant grybą kelioms valandoms į vandenį, po to gerai išmaišyti ir kelis kartus perplauti. Jis priskirtas antrajai kategorijai, maistingumo atžvilgiu yra geresnis už voveraitę.
Receptai su >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...