Varnalėša

Varnalėša
Varnalėša (Arctium lappa) dvimetis augalas, nereiklus dirvai, auga dirvonuose, patvoriuose ir pakelėse, arti žmogaus būsto. Varnalėšoje yra inulino, eterinio aliejaus, tanino, glikozidų, dervos, gleivių. Vartojimas medicinoje. Gydymui vartojamos varnalėšos šaknys, lapai, vaisiai ir sėklos. Varnalėšos šaknų antpilas vartojamas kaip vaistas, skatinantis medžiagų apykaitą, kaip prakaitą, šlapimą varantis vaistas, sergant inkstų ligomis, šlapimo pūslės akmenlige, gastritu, skrandžio opalige, cukriniu diabetu. Varnalėšos lapai vartojami kompresams sergant odos ligomis (dedervinės, egzema, opos, pūliuojančios žaizdos). Lapų sultys gydo žaizdas. Šaknų ir jaunų ūglių nuoviro, sumaišyto su sviestu, tepalas vartojamas nudegimams gydyti. Džiovintos varnalėšos šaknys laikomos popieriniuose arba drobiniuose maišuose keletą metų. Augalas plačiai vartojamas parfumerijoje ir kosmetikoje. Pramonė gamina įvairius gaminius su varnalėšos aliejumi, taip pat šampūnus ir vitaminines plovimo priemones, į kurias įeina šaknų, lapų ir sėklų ekstraktai. Vartojamas maistui. Pirmų metų augalo šaknys minkštos ir sultingos. Šaknų miltai, sumaišyti su dvigubu kiekiu ruginių arba kvietinių miltų, tinka duonai kepti. Šaknys vartojamos vietoj bulvių sriuboms, jos troškinamos su sviestu, valgomos šviežios ir marinuotos. Iš jaunų lapų ir stiebų gaminamos salotos ir sriubos, iš šaknų — kavos surogatas.
Receptai su >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu