Melionai

Melionai
Melionas (Cucumis melus) — moliūginių šeimos vienmetis augalas šliaužiančiu 1—3 m ilgio stiebu. Vaisiai dideli, kvepiantys, apvalūs arba pailgi. Nelygu kokia veislė, vaisių minkštimas būna baltas, žalsvas arba šviesiai oranžinis. Yra ir kitų meliono rūšių. Melionas, kilęs iš Mažosios ir Vidurinės Azijos, vėliau paplito kitose šalyse. Į Rusiją jis pateko XII—XIII a. graikų persikėlėlių iš Mažosios Azijos dėka. Labai vertingos ir vietiniams gyventojams labai reikalingos Vidurinės Azijos melionų veislės. Kai kurių Vidurinės Azijos veislių vaisiai, pakabinti vėsiame rūsyje, išsilaiko keletą mėnesių, todėl jais galima maitintis ir žiemą. Vaisiai turi iki 13% ir daugiau cukraus, azotinių medžiagų, riebalų, ląstelienos, lakiųjų aromatinių medžiagų, vitaminų PP ir C, nemažai folinės rūgšties ir karotino. Anglai melioną valgo per pusryčius, JAV, pavyzdžiui, neretai meliono skiltele pradedami pietūs. Artimuosiuose Rytuose šviežias arba marinuotas melionas patiekiamas prie mėsos arba žuvies. Rusijoje dažniausiai jis valgomas desertui. Vidurinės Azijos gyventojai melioną vytina. Nuo plonų meliono skiltelių nuskuta žievę ir jas džiovina prieš saulę, išdėstę ant lentų arba faneros lapų. Džiovinama apie 10 dienų. Pastaraisiais metais dažniau verdama melionų uogienė, ji yra labai skani. Melionai labai tinka sergantiems ateroskleroze, nes jie turi folinės rūgšties. Tinka jie taip pat ir pagyvenusiems žmonėms (ir vaikams), kadangi turi nemažai geležies, kuri būtina kraujo gamybai ir normaliam oksidacijos procesų vyksmui. Tačiau persivalgęs meliono net ir sveikas žmogus gali suviduriuoti, jam gali skaudėti pilvą. Melioną patariama valgyti sergantiems širdies ir kraujagyslių, kepenų, inkstų ligomis ir mažakraujyste. Liaudies medicina melionus kartais vartoja kaip silpną vidurių paleidžiamąją priemonę, kai užkietėję viduriai ar sergama hemorojumi. Minkštimas ir sėklos skatina šlapimo išsiskyrimą. Sėklų vandens antpilu gydomos inkstų ligos. Pastebėta, kad melionai ramina nervus. Minkštimo nuoviru šalinamos pigmentinės dėmės, strazdanos ir spuogai.
Receptai su >>