Gelsvė

Gelsvė
Gelsvės [Levisticum] daugiametės. Vienoje vietoje auga 6 ir daugiau metų. Valgoma šviežia ir džiovinta antžeminė dalis, šaknys. Jų skonis primena salierus. Turi apie 0,5—1,0% eterinio aliejaus, vitamino C. Vartojamos kulinarijoje, marinuojant, sūdant, konditerijoje, gėrimams aromatizuoti, farmacijoje. Šalčiams atsparios, gerai žiemoja ir anksti pavasarį pradeda augti. Reiklios šviesai ir dirvai. Dauginamos ir sėklomis, ir vegetatyviniu būdu (dalijant kerus). Vaistams vartojami šakniastiebiai ir šaknys. Tinka nuo atonijos, uždegimų, virškinimo sutrikimų. Sėklos sėjamos spalio pabaigoje. Vienam hektarui reikia 9—10 kg. Laikomos sėklos per dvejus metus praranda daigumą. Auginamos kaip kaupiamosios kultūros. Azoto trąšomis tręšiamos pavasarį ir papildomai — liepos pradžioje. Auginant šakniastiebių ir šaknų derliui, žiedynai nupjaunami. Kasama rudenį ar anksti pavasarį. Derlius apie 200—400 cnt/ha.
Receptai su >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu