Greipfrutai

Greipfrutai
Greipfrutas — rūtinių šeimos visžalis iki 12 m aukščio medis apvaliu vainiku, baltais kvapniais žiedais ir stambiais lapais. Vaisiai stambūs, rutuliški, stora šviesiai geltona luobele. Minkštimas gelsvas, saldžiarūgštis, šiek tiek kartokas. Manoma, kad greipfrutas yra apelsino ir pompelmusinio citrinmedžio hibridas. Savaime augančio greipfruto nerasta. Mūsų šalyje jis auginamas nuo praėjusio amžiaus pabaigos. Iš daugelio greipfruto veislių tik trys perspektyvios auginti Juodosios jūros Kaukazo pakrantėje. Greipfruto vaisiai valgomi švieži. Jie ilgiau negu kiti citrusai laikosi, nekeisdami skonio. Vėsioje vietoje vaisius galima laikyti ištisą žiemą ir vasarą. Vaisiai vartojami ir konservų bei konditerijos pramonėje, iš jų daroma uogienė, likeriai ir sultys. Greipfrutas — vertingas dietinis ir gydomasis produktas. Jame yra vitaminų D, P, B1, C, citrinos rūgšties (apie 3%), cukraus (5,5%), eterinio aliejaus, mineralinių druskų, pektininių ir dažinių medžiagų, kartaus glikozido naringino. Kartokas prieskonis sumažėja, jei vaisiai valgomi su cukraus pudra. Sultys ir vaisiaus minkštimas žadina apetitą ir gerina virškinimą. Be to, vaisiai tonizuoja organizmą ir todėl jie naudingi nusilpusiems ligoniams. Valgant greipfrutus, greičiau dingsta nuovargis. Jie padeda gydyti ir hipertoninę ligą. Manoma, kad greipfruto glikozidai ir vitaminai tinka aterosklerozės profilaktikai. Greipfrutai dar kartais vadinami kaip Greipfruktai.
Receptai su >>