Bananai

Bananai

Bananas — bananinių šeimos daugiametis žolinis augalas. Jo stiebas trumpas, iš šakų auga rudomis dėmėmis padengti stambūs 2 m ir ilgesni lapai. Kekėmis susitelkusių ilgų tribriaunių gelsvų vaisių minkštimas yra baltai kreminis, miltingas, skanus. Bananas — vienas pirmųjų žmogaus sukultūrintų augalų. Manoma, kad visos valgomojo banano rūšys kilusios iš Pietryčių Azijos smailiojo banano. Iš čia senaisiais laikais bananas pateko į Afriką, Pietų ir Centrinę Ameriką, kur nuo neatmenamų laikų auginama daug jo veislių. Daugelio šalių gyventojams bananai yra svarbiausias maistas, pakeičiantis duoną, bulves, mėsą ir kitus produktus. Jie vartojami žali ir perdirbti. Iš vaisių minkštimo daromi miltai, džemas, kavos pakaitalas. Švieži ir džiovinti lapai vartojami vietoje lėkščių, vyniojamojo popieriaus. Iš lapų plaušų daromos virvės. Bananai — labai geras dietinis valgis. Juose be cukraus (apie 25%) ir krakmolo, yra obuolių rūgšties ir fermentų, skatinančių angliavandenių pasisavinimą. Be to, vaisių minkštime yra ląstelienos ir pektininių medžiagų, gerinančių virškinimą. Bananas turi daug kalio druskų, jos padeda iš organizmo šalinti skysčius, tai labai svarbu, gydant vandenę. Vaisiuose yra šiek tiek vitamino C, B, B2, PP ir provitamino A. Bananus galima duoti iškrovos dieną ateroskleroze ir hipertonija sergantiems ligoniams, jei jie negali badauti., Nutukus ir sergant cukralige, sunokusių bananų reikia vartoti mažiau. Nesumokę bananai — geras valgis sergantiems diabetu.

Receptai su >>