Kininis finikas

Kininis finikas

Kininis finikas — šaltekšnių šeimos medis. Vainikas aukštas, pusiau rutuliškas, stiebas šakotas. Kartais jis šakojasi nuo apačios ir šakomis sudaro 4 m aukščio krūmą. Lapai kiaušiniški arba ovalūs, bukai pjūkliškais pakraščiais; žiedai dvilyčiai. Pradeda žydėti gegužės mėnesį ir žydi du mėnesius. Vaisiai — raudoni ovalūs 3—4 cm ilgio ir iki 2,5 cm pločio kaulavaisiai. Jų minkštimas šviesiai žalias arba baltas, kauliukas smulkus. Dėl kininio finiko kilmės yra dvi nuomonės. Jis kilęs arba iš Šiaurės Kinijos, arba iš Tuniso. Mūsų eros pradžioje jį atsivežė graikai ir romėnai, o iš jų pateko į Ispaniją, vėliau į Prancūziją. Kininio finiko vaisiai labai saldūs ir skanūs. Jie valgomi švieži ar pavytinti, iš jų verdamas kompotas, uogienė, pastilė. Vaisiai turi, apie 60% cukraus, iki 3% baltymų, pektino, tanino, organinių rūgščių, mineralinių druskų (kalio, kalcio, fosforo, magnio, geležies) ir labai daug vitaminų C ir P, pastarojo turi daug daugiau negu citrinos žievė. Senieji arabų gydytojai kininiu finiku gydė astmą, inkstų akmenligę ir šlapimo pūslės uždegimą. Viduramžiais nesubrendusių vaisių buvo duodama, viduriuojant ir sergant dizenterija, o sunokusių — užkietėjus viduriams. Jie buvo rekomenduojami atsikosėjimui lengvinti ir sausam kosuliui raminti. 2ali ir džiovinti vaisiai Kaukaze buvo vartojami, sergant kvėpavimo organų uždegimais. Nuo seno kininiu finiku buvo gydomos krūtinės ląstos ligos ir Uzbekistane. Be to, juos galima vartoti kaip tonizuojantį ir šlapimą varantį vaistą. Kinų medicina rekomenduoja tokį vaisių nuovirą: 300 ml vandens imama 10—20 g susmulkintų vaisių, verdama tol, kol skysčio liks 100 ml. Sergantiems hipertonine liga rekomenduojama suvalgyti 3 kartus per dieną po 20 uogų (po valgio). Gydymo trukmė — trys mėnesiai. Bet kuriuo metų laiku galima gydytis džiovintais vaisiais, kurių minkštimas lengvai atsiskiria nuo kauliuko. Kininio finiko lapai turi anestezuojančios medžiagos. Pavyzdžiui, sukramčius 1—2 lapus, 5—10 min neatskiriamas cheminių medžiagų ir maisto produktų saldus ar kartus skonis. Tačiau ši lapų savybė medicinoje beveik nepanaudojama. Kininio finiko žievėje yra rauginių ir dažinių medžiagų.

Receptai su >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...