Margarinas

Margarinas
Margarinas yra dirbtiniu būdu pagaminti riebalai. Skoniu, aromatu, konsistencija ir maistingumu jis beveik prilygsta sviestui. Margarinas gerokai pigesnis, todėl labai dažnai dedamas į tešlas vietoj sviesto. Kremai paprastai gaminami tik iš sviesto. Nedidelės sviesto ir margarino atsargos, skirtos greitam vartojimui, laikomos vėsiuose sandėliuose ne aukštesnėje kaip 12° C temperatūroje. Margarinas — tai sukietinti arachio, palmių, kokoso riešutų, rapsų ir kitų augalų aliejai, kurių dedama 82,5 proc, vandens arba pieno (pieno margarine) — 17,5 proc. Margarino skonį ir kvapą pagerina įvairūs priedai: druska, cukrus, aliejai, benzoinė , rūgštis, lecitinas, karotinas. Beje, karotinas suteikia margarinui gelsvą atspalvį. Lecitinų dedama tam, kad kepant margarinas nesitaškytų keptuvėje. Lecitinai gaunami iš sojos arba saulėgrąžų. Į margariną taip pat dedama šiek tiek bulvių krakmolo. Taip jį lengviau atskirti nuo sviesto, pakanka užlašinti ant margarino lašelį jodo, ir jame esantis krakmolas nusidažo melsvai. Ant sviesto tokia dėmė būna rusva. Margarino 100 g. yra apie 520-720 kcal.
Receptai su >>