Ąžuolas

Ąžuolas

Ąžuolas (Quercus robus). Iki 40 m aukščio bukinių (Fagaceae) šeimos medis. Kamienas paprastai neaukštai šakojasi į kelias storas šakas. Lapai pailgi, atvirkščiai kiaušiniški, jų pamatas negiliai širdiškas, skiautės stambesnės arčiau viršūnės, bukos ar apskritos. Vaisius — 2—4 cm ilgio gvildo gaubiama gilė. Žydi gegužės mėn., skleidžiantis lapams. Gilės prinoksta ir krinta rugsėjo—spalio mėn. Dirvožemio sąlygoms nereiklus. Tinkamiausias yra vidutinio drėgnumo karbonatinis priemolis arba priesmėlis. Šviesamėgis. Dauginasi gilėmis ir ataugomis. Paplitęs. Išlikę didesni ąžuolynai Vidurio žemumoje, velėniniame karbonatiniame priemolio dirvožemyje. Praktiniams poreikiams naudojama žaliava — žievė, gilės, mediena. Vaistams gaminti žievė lupama be žiauberies nuo plonų (iki 10 cm skersmens) kamienų ir šakų anksti pavasarį prieš skleidžiantis lapams. Raugams tinka visa žievė, šaknų ir kamieno mediena. Žaliava džiovinama nuo saulės apsaugotoje, gerai vėdinamoje patalpoje. Gilės renkamos be gvildų, rudenį. Džiovinamos gerai vėdinamoje patalpoje, o pusiau apdžiūvusios baigiamos džiovinti karštai. Išdžiūvusių gilių pašalinama luobelė, jos skaldomos ir paspraginamos. Ąžuolo žievėje yra 2—29% rauginių medžiagų, 1,6% galinės ir elaginės rūgščių, 13—14% pentozanų, 6% pektinų — flavoninių junginių, cukraus, flobafenų, iki 8% mineralinių medžiagų, triterpenoidų, fenolkarboninių rūgščių, kumarinų, flavonoidų, vitaminų B1, B2, B6, C, H, PP, pantoteninės rūgšties. Gilėse yra 40—60% krakmolo, 7% cukrų, 5% riebalų, 4—6,5% baltymų, 5—8% rauginių medžiagų. Medieninis. Medienos balana siaura, gelsva, šerdis šviesiai arba tamsiai ruda, ryški metinė rievė, kieta, sunki, tvirta, patvari. Ypač vertinamas vadinamasis moreninis ąžuolas, t. y. ilgą laiką išbuvęs vandenyje. Mediena naudojama pirmiausia baldų, parketo, faneros, laivų, vagonų, statinių gamybai, statyboje, vežimų dalims, dailėje. Rauginis. Itin vertingas rauginis augalas. Tanidų yra žievėje ir medienoje (5—20%). Jo raugai (tanidai) labai kokybiški, naudojami geriausioms odoms išdirbti. Vaistinis. Ąžuolo žievės nuoviras turi sutraukiančių, antiseptinių savybių. Vartojamas uždegimams gydyti, kraujavimui iš virškinimo trakto stabdyti, kai kurioms odos ligoms gydyti. Nuoviru plaunama prakaituojančios kojos. Maistinis. Gilės vartojamos maisto pramonėje kaip kavos pakaitalas, taip pat karčiųjų trauktinių gamybai. Ąžuolinėse statinėse laikoma spiritas gaminant tam tikras degtinės rūšis, brendį.

Receptai su ąžuolu >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...